torstai 5. lokakuuta 2017

Suomalaisten Runojen Uskonto


Kaarle Krohnin "Suomalaisten runojen uskonto" ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1915 ja sen silloinen kustantaja oli suomalaisen kirjallisuuden seura. Itse hommasin oman kopioni pari vuotta sitten salakirjoista. 

102 vuotiaaksi-kirjaksi Kaarle Krohnin teos on hyvin moderni. Tyyli on asiallinen ja toisin kuin monilla saman ajan suomalaisilla antropologeilla Krohnin teos ei ole saarnaava, eikä se jatkuvasti vertaile suomalaisten myyttien alemmuutta suhteessa kristinuskoon.

Kaarle Krohn oli Suomessa yksi merkittävimmistä antropologeista. Hänen isänsä Julius Krohn kehitti aluneperin ns. maantieteellis-historiallisen tutkimusmetodin, jossa myytin, legendan ja sadun varhaisvaiheita, kulkeutumista ja muuntautumista seurataan.

Tämä näkyy myös "suomalaisten runojen uskonnossa", jossa Krohn vertailee suomalaisia myyttejä Itäisen Euroopan, Balttian, saamelaisten ja skandinaavien vastaaviin myytteihin. 

Kirja on äärimmäisen kattava matka suomalaiseen mytologiaan ja menneisyyten. Käsittelyyn pääsevät Vainajala, myyttiset eläimet, karhu-kultti, tontut, haltiat, tietäjälaitos, jumaluudet sekä keski-ajan katolilaisuuden vaikutus suomalaiseen mytologiaan.

Itse opin tästä kirjasta suunnattoman paljon uusia asioita. Teksti on paikoitellen aika kuivakkaa, niin suosittelen kirjaa ihmisille, jotka rakastavat suomalaista mytologiaa ja ovat myös tottuneet lukemaan akateemisia tutkimuksia. Jos ei ole aiempaa kokemusta, niin tästä kirjasta on myös hyvä aloittaa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti