perjantai 6. lokakuuta 2017

Scottish Myths & Legends


Olin viimekeväänä Skotlannissa viikon vaeltamassa ja ostin reissuun mukaan Judy Hamiltonin kirjan Scottish myths and legends. Nimensä mukaisesti kirja käsittelee Skotlantilaisia myyttejä ja legendoja. 

Itselläni ei ollut ennestään kovinkaan suurta kosketusta Skotlantilaisiin myytteihin. Ehkä ainoastaan pintapuolisesti tietoa Loch Nessin hirviöstä. Hamiltoniin kokoamiin myytteihin kuuluu paljon järvihirviöitä, joita esiintyy Skotlannin syvissä järvissä runsaamminkin. Nessiellekin on omistettu oma lukunsa ja historialle, joka alkoi kauan ennen kuuluisien (myöhemmin väärennöksiksi todistettujen) merihirviö kuvien ottoa.

Kirjassa kerrotaan muunmuassa tarina Lagganin noidasta, joka oli aikamoinen yhteensattuma, sillä vaelluksella tuli kuljettua Lagganin kylän läpi (paikka oli niin pieni, että kylä sana on aikamoista liioittelua). 

Lagganin noidan ja Nessien lisäksi kirjassa on tarinoita kelpieistä, sekä selkieistä, eli hylje-ihmisistä, tarinoita jättimadoista, jotka ovat todennäköisesti saapuneet viikinkien mukana, keijuista, Brahan-näkijästä sekä haltijakuningattaresta.

Kirjassa ei erikseen puhuta eläinsymboliikasta, mutta sitä löytyy paljon. Monet tarinat käsittelevät muotoaan muuttavia noitia ja velhoja, jotka ottavat milloin itselleen jäniksen ja milloin korpin muodon.

Kirja on englanninkielinen ja suhteellisen helppolukuinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti