torstai 19. lokakuuta 2017

KekriEnnenmuinoin Kekri oli Suomessa se kaikista suurin juhla. Viimeinen sadonkorjuu juhla, josta virallisesti alkoi uusi vuosi. Kekri tunnetaan myös nimellä Köyri. Sanan uskotaan juontuvat kanta-uralilaisesta Kekraj-sanasta, joka on viitannut pyörään tai kehään.

Suomessa Kekrillä ei ollut yhtä määrättyä ajankohtaa vaan perhe päätti itse milloin juhlia Kekria. Yleensä juhlat pidettiin, kun viimeiset peltotyöt oli saatu päätökseen. Kekriä on Suomessa perinteisesti juhlittu Marraskuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. 

Kekri oli satokauden päätös juhla, mutta ennnenkaikkea Kekri oli edesmenneitten muistamisen juhla. Kekri aloitti myös jako-ajan. Jakoaika on konsepti, joka löytyy lähes poikkeuksestta kaikista Pohjois-maista sekä Balttian maista (Eestissä jako-aika tunnetaan nimellä Hindedaeg). Jako-aika oli pimea ajanjakso aina Syyskuusta Joulukuuhun. Tuolloin kaikkien sekä hyvien, että pahojen henkien uskottiin olevan liikkeellä ja pystyvän vaikuttamaan ihmisiin. 

                         

Kekrin perinteisiin kuului oleellisena osana Kekripukki, joka oli Suomalaisen joulupukin ensimmäinen esi-kuva. Jo Mikael Agrikola aikoinaan 1500-luvulla kirjoittaessaan ensimmäistä luettoloa suomalaisten pakanallisista jumalhahmoista mainitsi Kekrin hedelmällisyyden ja sadonkorjuun jumalana. Siitä, oliko Kekri sadonkorjuunjumala vaan pelkästään juhlan nimitys tuskin koskaan saadaan täyttä selvyyttä. Se tiedetään, että Balttian maissa ja Keski-Euroopassa on kulkenut samankaltaisia hahmoja sadonkorjuun juhlien aikaan.

Kekripukki oli yleensä nuorimies, joka oli pukeutunut nurinpäin käännettyyn turkikseen sekä laittanut päähänsä vuohen tai pukinsarvet. Kekripukki kulki kekrikulkueen kanssa, johon saattoi kuulua haamuiksi pukeutuneita nuoria miehiä sekä naisia, jotka tunnettiin nimellä kekrittäret. Kekripukki oli provosoiva ja monesti iljettävä otus. Perheiden tuli kuitenkin kestitä kekripukkia ja tämän seuruetta viinalla ja ruualla. Kestitsemisen uskottiin lisäävän seuraavan vuoden vilja-onnea. 

Kekrinä kulkimyös pikku mörköjä, jotka tunnettiin nimellä kekrimöröt tai köyrimöröt. Köyrimöröt olivat pienten lasten porukoita, jotka kulkivat talosta taloon esittämässä lauluja ja pieniä näytelmiä kestitystä vastaan. Suomessa ei enää ole köyrimörköjä tai kekripukkeja kulkenut vuosisatoihin. Naapurimaassamme Eestissä taas maalla elää yhä köyrimörköjen perinne. Eestissä köyrimöröt tunnetaan nimella mardit ja mardit kulkevat mardinpäivänä kymmenes marraskuuta. 


Suomessa Kekri oli hyvin perhepainonen juhla, toisin kuin esimerkiksi Ukon Vakat, jotka olivat yhteisön yhteiset juhlat. Kekriä vietettiin perheen ja suvun kesken. Kekrin viettoon kuului osana muunmuassa Kekrisaunan lämmittäminen. Kekrisaunaan kutsuttiin myös suvun vainajat. Perheen isännän tuli Kekriaaton iltana kaataa olutta pihapolulle ja näin herättää vainajat unistaan. Vainajat seurasivat isäntää taloon, jonne oli katettu illallinen vainajille. Sillä aikaa, kun vainajat söivät rauhassa perhe meni kekrisaunaan. Kekrisaunaan valmistettiin myös sauna vainajille. Näille varattiin omat vastat, vihdat, pesunesteet ja pyyhkeet. Vainajien uskottiin saunovan aina seuraavaan aamuun asti. 

Moni perinne, jotka nyky-Suomessa kuuluvat joulun viettoon tulivat alunperin Kekristä. Näitä ovat muunmuassa Joulurauhan, julistus, joka juontaa juurensa Kekrirauhan julistukseen. Hyvä ruoka oli olennainen osa Kekrin juhlintaa. Suomessa perinteisiä Kekri ruokia ovat olleet erilaiset paistit, marjat ja juurekset. Kekriin kuului myös tulevan vuoden ennustaminen. Yksi ennustustapa oli heittä olkia kattoon ja katsoa kuinka monta olkea tarttui kattoon. Mitä enemmän, sitä parempi viljelysvuosi oli tulossa. 

Suomessa Luterilainen kirkko karsasti Kekrin juhlintaa ja vuosisatojen ajan ihmisia hitaasti käännytettiin epäjumalallisen Kekrin juhlinnasta kristillisen Joulun juhlintaan. 1700 ja 1800-luvulla määrättiin myös sanktioita Kekrin juhlijoille. Eli jos ihminen jäi kiinni, siitä, että tämä juhli Kekriä salaa hän saattoi saada sakkoja tai, jopa vankilarangaistuksen. 

Suurin vaikuttava tekijä Kekri-juhlan häviämiseen oli kuitenkin 1800-luvun elämäntapojen muutos, kun ihmisiä muutti enemmän asumaan maalta kaupunkeihin. Eikä sadonkorjuuhuun pohjautuvaan juhlaan tunnettu enää yhteyttä.


Itselle Kekri on ennenkaikkea syvää pohdiskelun aikaa. Kekriä on juhlittu vainajien juhlana  ja samankaltaisia juhlia löytyy ympäri maailmaa, kuten Liettualaisten Vélinés, Irlantilaisten Samhain juhla, johon amerikkalaisten Halloween pohjautuu, Eestiläisten Mardipäev, Walesissa Calan Gaeagh sekä Meksikolaisten kuolemanpäiva juhla. Pohjoisella pallonpuoliskolla jako-aika on liittynyt ei pelkästään vainajiin ja henkiin vaan myös kirjaimellisesti maan kuolemaan. Jo Suomenkielen sana Marraskuu viittaa martaaseen eli kuoleman kuukauteen. Näin ollen Kekri on myös edustanut tietynlaista uudelleen/jälleensyntymää luonnossa. Uutta vuotta, jolloin vuoden pyörä kääntyy aina tulevaan kevääseen ja kesään. 

Hauskaa Halloweenia, Kekriä ja Kuolemanpäiväjuhlaa tai mitä syysjuhlaa ikinä juhlitkaan blogini lukijoille )O( 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti