perjantai 1. huhtikuuta 2016

Vegaani-siveltimet


Heippa blogimaailma

Olen pikkuhiljaa siirtymässä enemmän ja enemmän vegaanituotteiden käyttäjäksi. Kuvitustaiteen opiskelijana olen luonnollisesti siveltimien suurkuluttaja, mutta mistä sen tietää onko sivellin ekologinen ja vegaani?

On olemassa kahdenlaisia siveltimiä; luonnonkarvaisia siveltimiä, sekä synteettisiä siveltimiä.
Luonnonkarvaiset siveltimet ovat yleensä öljyväri, akryyli tai vesivärimaalaukseen tarkoitettuja. Myös monet meikkisiveltimet ja harjat on luonnonkarvasta valmistettu. Meikkisiveltimien karva on yleensä lähtöisin oravista, mäyristä, hevosista, näädistä tai vuohista. Vesiväri/akvarellisiveltimien karva on yleensä oravista tai poneista lähtöisin. Öljyväri ja akryylisiveltimien karva on yleensä siasta. 

Erityisesti Aasiasta tulevat luonnonharjasiveltimet on valmistettu teurasjätteestä. Osa Euroopassa valmistetuista siveltimistä on myös teurasjätettä tai ne tulevat eurooppalaisilta turkistarhoilta sivutuotteena. Sitä onko eläin karvanotto vaiheessa hengissä vai ei on kuitenkin äärimmäisen vaikea todistaa. Kiinassa valmisettujen öljyvärisiveltimien karva tulee lähes poikkeuksetta teurastetuista sioista. Nahka irrotetaan ja karvat otetaan irti keittämällä.

Kaikilla siveltimiä valmistavilla tehtailla on omat alihankkijansa ja useasti alihankkijoilla on vielä omat alihankkijansa, joten on äärimmäisen hankalaa saada selvillä luonnnonkarvoista tehtyjen siveltimien tarkka alkuperä.

Euroopassa luonnonkarvoista valmistetut siveltimet on merkattu kahteen kategoriaan:
Harvested (alkuperä tuntematon)
Crueltry free (eläintä ei ole vahingoitettu tuotantoprosessissa)

Nykyään synteettiset eli keinokuiduista valmistetut siveltimet ovat ihan yhtä laadukkaita maalaukseen ja meikkaamiseen mitä luonnonkarvoista valmistetut. Suomessa laadukkaita synteettisia siveltimiä myy muunmuassa Tempera.

Vinkkinä niille, jotka ovat kiinnostuneita ekologisiin ja eettisiin taidetarvikkeisiin kehotan olemaan ostamatta Kiinassa valmistettuja siveltimiä. Jos ostat luonnonkarvoista tehtyjä siveltimiä suosittelen etsimään merkkejä, joilla on cruelty free- sertifikaatio. Jos olet epävarma asiasta kannattaa kysellä sivelten maahantuojalta. 

Monet taidetarvikefirmat tarjoavat valikoimmissaan synteettisiä siveltimiä. Osa on kokonaan siirtymässä pelkästään synteettisiin siveltimiin. Kannattaa myös joskus kokeilla siveltimen tekoa vaikka omilla hiuksilla tai leikata muutama tupsu koiran tai kissan turkista. Ohjeita löytyy esim. googlettamalla "DIY paintbrush".

Jos ei niin välitä ovatko siveltimet synteettisiä tai luonnonkarvasta tehtyjä. mutta haluaa kuitenkin olla hieman ekologisempi yksi vaihtoehto on siveltimien kierrättäminen. Itse olen muutaman kerran taideaineita opiskellessani saanut siveltimiä (ja värejä) kun opettajat ovat tehneet inventaarion. Kannattaa tietysti tutkia ovatko siveltimet käyttökelpoisia. Nuoret varsinkin eivät aina muista pestä siveltimiä käytön jälkeen. Monelta saattaa myös löytyä tuttuja, ystäviä tai sukulaisia, jotka ovat joskus maalanneet, mutta sitten kyllästyneet ja mielellään antavat vanhat taidetarvikkeet eteenpäin. 

Kierrätys kunniaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti