lauantai 9. tammikuuta 2016

Sadun lähteillä: Mulan


Tällä kertaa matkustamme muinaiseen Kiinaan. Minua on kiehtonut Mulanin legenda jo pitemmän aikaa. Suurin osa länsimaalaisista ihmisistä varmasti tuntee Mulanin legendan lähinnä Disney-animaation kautta. Kaikki tutkimus, mitä tein tätä blogikirjoitusta varten (ja omaksi iloksi) on itseasiassa saanut minut arvostamaan myös Disneyn Mulania entistä enemmän. Tämän mystisen soturinaisen ympärille kietoutuu lukemattomia tarinoita. Kuka on Mulan?

Hua Mulan on yksi Kiinan legendaarisimmista hahmoista. Arkeologisia todisteita Mulanin olemassaolosta ei ole löytynyt, mutta kirjallista aineistoa sitäkin enemmän. Ensimmäinen runoelma  Balladi Mulanista ilmestyi joskus vuosien  386 eaa ja 533 eaa välillä Pohjoisen Wei Dynastian aikaan Muinaisessa Kiinassa. Ensimmäisten kirjallisten tarinoiden ilmestymisen jälkeen Mulanin legenda on inspiroinut lukemattomia runoilijoita, näytelmäkirjailijoita, taiteilijoita ja muusikoita. 

Legendan mukaan Mulan oli lapsuudessaan hyvin poikamainen tyttö. Hän oppi äidiltään kotiaskareita ja isältään taistelulajeja. Mulanin isä oli entinen sotilas ja hän kasvatti Mulania kuin poikaa.

17-vuotias Mulan oli pesemässä pyykkiä, kun hän kuuli, että armeija oli värväämässä uusia sotureita, jokaisesta perheestä. Isä oli vanha ja sairas ja Mulan tiesi, ettei tämä selviäisi taistelussa hengissä.  Mulan päätti pukeutua mieheksi ja ottaa isänsä paikan. Erinomaisten taistelutaitojensa ansiosta hänet otettiin armeijassa avosylin vastaan. Isä ei ollut hänen päätöksestään iloinen, mutta ei ollut myöskään sitä  vastaan. Mulanin äiti oli eniten huolissaan tyttärensä siveydestä. Palaisiko hän armeijasta neitseenä ja menisikö kukaan mies enää hänen kanssaan naimisiin sen jälkeen? Mulan vakuutti äidilleen palaavansa kotiin koskemattomana.

Armeijassa Mulan teki parhaansa salatakseen sukupuolensa. Jottei hän joutuisi nukkumaan samassa teltassa muitten sotureiden kanssa Mulan otti itselleen kaikki yövahdin vuorot. Mulanin hyvät taistelukyvyt aiheuttivat myös kateellisuutta eräiden sotilaiden joukossa, kuten Zhang Shazin, joka teki hänestä pilkkaa aina tilaisuuden tullen. Toisista, kuten päällikkö Jin Yongista tuli Mulanin hyviä ystäviä. Hänkään ei kuitenkaan tiennyt Mulanin salaisuutta.

Jin Yong ja Mulan taistelivat yhdessä lukemattomissa taisteluissa ja Mulan rakastui ystäväänsä, mutta joutui salaamaan tunteensa, kuten myös sukupuolensa. 10 palvelusvuoden jälkeen Mulan ylennettiin kenraaliksi. Vihollisen hyökätessä yllättäen Mulan haavoittui taistelussa ja vasta tuolloin hänen todellinen henkilöllisyytensä paljastuu. Alkusokista selvittyään Mulanin joukot kunnioittivat päällikköään entistä enemmän ja Jin Yong tajusi rakastavansa Mulania. 

Suuren taisteluvoiton jälkeen itse keisari tahtoi palkita Mulanin. Mulan oli kuitenkin väsynyt sotaan ja hänen ainoa pyyntönsä oli saada hevonen ja ratsastaa takaisin kotikyläänsä. 

Siitä mitä Mulanille tapahtui hänen armeijasta lähtönsä jälkeen on monia erilaisia versiota. Joissain tarinoissa Jin Yong kuolee yrittäessään pelastaa Mulanin hengen ja Mulan tekee itsemurhan ollakseen hänen kanssaan ikuisesti. Joissain tarinoissa Mulan palaa kotikyläänsä ja hänen isänsä on edesmennyt. Mulan ei kuitenkaan palaa enää armeijaan vaan jää kotikyläänsä ja palaa niinsanotusti naisen rooliin. Hän ei kuitenkaan voi unohtaa elämäänsä armeijassa ja näkee toistuvasti unia taistelukentältä. Sitä emme tiedä vainoavatko unet häntä vai tahtooko hän syvällä sisimmässään palata takaisin. Joidenkin tarinoiden mukaan Mulan ja Jin Yong lähtivät armeijasta ja viettivät loppuelämänsä yhdessä. 400 - 700eaa Kiinassa käytiin jatkuvia taisteluita mongoleija ja muita pohjoisen heimoja vastaan. Sota kesti lähes 300 vuotta eri puolella maata. Toivottomina aikoina tarinat urheista sotureista saivat hyvän vastaanoton. Arkeologisia löytöjä yhden oikean Mulanin olemassa olosta ei (ainakaan vielä) ole löytynyt on mahdollista, että Mulanin legenda perustuu yhteen tai useampaan kiinalaiseen naissoturiin. Tarinat ovat muodostuneet yhdeksi suureksi legendaksi. 

Mulanin hahmo elää yhä vahvana Kiinan populaarikulttuurissa, kuten peleissä, sarjakuvissa, kirjoissa ja elokuvissa. Hänen legendansa tulee myös esille toivottomina aikoina, jolloin tarvitaan muistutusta äärimmäisestä rohkeudesta. Mielestäni Disneyn Mulan on hyvin uskollinen Mulanin legendalle. Pidän erityisesti animaatioelokuvan lopusta. Loppu ei ole tyypillinen Disney loppu, jossa prinsessa (Mulan) saa automaattisesti lopussa prinssinsä (Kapteeni Li Shang on Disneyn versiossa legendan Jin Yong). Elokuvassa he ystävystyvät armeijassa ja Mulan pohtii tunteitaan Shangia kohtaan. Mulanin henkilöllisyyden paljastumisen jälkeen Shangilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin erottaa hänet armeijasta. Kielletyssä kaupungissa käydyn eeppisen taistelun jälkeen Mulan palaa kotikyläänsä ja Shang tulee etsimään häntä. Loppu jätetään avoimeksi ja jää katsojan mielikuvituksen varaan miettiä mitä näille kahdelle tapahtuu. Monin tavoin Balladi Mulanista on Kiinassa toiminut taistelutahdon kohottajana, tarinana uhrautumisesta ja rohkeudesta. Kun taas Disneyn animaatio keskittyy enemmän naiseuden voimaan ja sukupuolirooleihin.

Mulanin tarina on tarina oman identiteetin etsimisestä. Monissa tarinan eri versioissa Mulan epäilee sankaruuttaan ja pohtii sankarin asemaa. Onko nainen sankari odottaessaan miestä palaavaksi rintamalta ja kasvattamalla uusia poikalapsia sotimaan maansa puolesta? Ovatko vain miehet sankareita? ja vain jos he kuolevat taistellessaan? Joskus Mulan, jopa kyseenalaistaa oman naiseutensa, varsinkin niinä hetkinä, jolloin sukupuoliroolit hämärtyvät. Onko hän nyt mies, koska hän taistelee armeijassa? vai onko hän vain maalaistyttö haarniskassa? Mikä määrittelee naisen ja mikä määrittelee miehen? Mikä määrittelee soturin? Erityisesti Kiinassa, jossa sukupuoliroolit ovat muuttuneet vasta viimeisen puolen vuosisadan aikana Mulanin tarina ei ole vain inspiroinut ihmisiä olemaan isänmaallisia ja täynnä taistelutahtoa, se on myös antanut inspiraatiota ja rohkeutta kaikille, jotka etsivät omaa itseään, identiteettiään  ja elämänsä tarkoitusta.  

Se on Mulanin perintö. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti