lauantai 16. tammikuuta 2016

Elävää kuvaa: Mulan


Mulan elokuva-arviointi

Mulan on vuonna 1998 valmistunut Disneyn animaatio ja Disneyn klassikko numero 36. Juoni

Kiina on tuhon partaalla, kun Shan Yun johtama hunnien joukko on hyökkäämässä. Maahan julistetaan kansallinen hätätila ja jokaisesta perheestä tulee yhden miehen liittyä armeijaan. Rauhallisessa Kiinalaisesssa kylässä nuori Mulan valmistautuu liitonsolmijan tapaamiseen. Mulanille sattuu tapaamisessa kaikenlaisia kömmähdyksiä. Liitonsolmija ennustaa Mulanille hyvin häpeällistä tulevaisuutta. Mulan palaa kotiinsa itseensä pettyneenä. Hänen isänsä Fa Zhou lohduttaa tytärtään. Samalla konsuli marssii paikalle sotaväen kanssa julistaa kutsun armeijaan. Fa Zhou näkee velvollisuudeksensa lähteä. Mulan protestoi vastaan. Fa Zhou palveli aikoinaan armeijassa ja on nyt iäkäs ja sairas. Isä ja tytär riitelevät keskenään. Yöllä Mulan tekee päätöksensä. Hän leikkaa hiuksensa, varastaa isänsä haarniskan ja liittyy armeijaan Ping nimisenä miehenä.


Aamulla Mulanin perhe huomaa tytön kadonneen. Mulanin isoäiti rukoilee perheen esi-isiä suojelemaan Mulania. Esi-isät päättävät lähettää perheen suojelija lohikäärmeen Mulanin avuksi. Entinen suojelija nykyinen kongin soittaja Mushu onnistuu rikkomaan kivilohikäärmeen ennen kuin tämä muuttuu eläväksi. Mushu lähtee itse Mulanin perään ja ajattelee pääsevänsä takaisin suvun suosioon.Armeijassa Mulanilla on Mushun lisäksi apunaan iso-äidilta saatu Si-Ri onnensirkka. Onnea Mulan tarvitseekin, sillä Mushun opit eivät ole parhaimmasta päästä. Vasta ylennetty Kapteeni Li Shang pitää joukkonsa kovassa kurissa. Alussa Mulan saakin joukon vihamiehiä toheloimalla. Pian kuitenkin Mulanin sitkeys palkitaan ja hän osoittaa olevansa hyvä soturi. Mulan ystävystyy kolmen sotilaan Yao, Ling ja Chien-Pon kanssa ja ihastuu salaa Kapteeni Shangiin. Koulutuksen aikana Mulan tekee parhaansa, ettei kukaan huomaa hänen olevan oikeasti nainen.Mushua alkaa tympiä koulutusleirin elämä ja hän Si-Ri sirkan avulla väärentää käskyn, jossa Kenraali Li (Shangin isä) määrää Kapteeni Shangin seuraaman häntä vuoristoon. Perillä Shangin sotajoukkoa odottaa karmiva yllätys. Hunnien joukko on tuhonnut koko kylän, sekä Kenraalin joukot. Nyt Kapteeni Shangin pieni osasto on ainut sotilasjoukko taistelemaan hunneja vastaan. Jatkaessaan matkaa Shangin joukko joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja suuri taistelu alkaa. Neuvokas Mulan pelastaa koko joukkueensa, sekä Kapteeni Li Shangin sytyttämällä viimeisen raketin ja aiheuttamalla lumivyöryn. Mulan kuitenkin haavoittuu. Hänet lääkitään ja tässä vaiheessa paljastuu, että Mulan on nainen. Nainen armeijassa on lain rikkomus. Shangin pitäisi lain mukaan tappaa Mulan, mutta tämä säästää hänen henkensä, koska Mulan pelasti hänet. Joukko jatkaa matkaansa ja Mulan jätetään vuorille.Epätoivoisesti vuorilla värjotellessään Mulan huomaa kauhukseen Shan Yun ja hunnien nousevan lumesta. Mulan päättää lähteä kiellettyyn kaupunkiin varoittamaan Kapteeni Shangia. Päästyään Kapteenin luo Shang ei kuuntele sanaakaan ja Shan Yun onnistuu toteuttamaan suunnitelmansa, kidnappaamaan keisarin. Mulan houkuttelee kolme ystäväänsä Yaon, Linging ja Shien Pon pukeutumaan jalkavoimoiksi.Yhdessä he ja Kapteeni Shang päihdittävät Shan Yun joukot ja vievät keisarin turvaan. Shan Yu lähtee ajamaan Mulania takaa. Mulan pakenee katolle, jonne Mushu sytyttänyt ilotulitteet. Shan Yu kokee viimeiset hetkensä, kun ilotulitteet räjähtävät ja palatsi sortuu. Viime hetkellä Mulan ja Mushu pääsevät pois sortuvan palatsin tieltä.
Keisari palkitsee Mulanin ja sanoo olevansa tälle ikuisesti kiitollinen koko Kiinan pelastamisesta. Hän tarjoaa Mulanille paikkaa keisarillisena neuvonantajana. Mulan kieltäytyy ja kertoo vain tahtovansa palata kotiin. Haikeitten jäähyväisten jälkeen Mulan palaa takaisin kotikyläänsä. Hän antaa isällensä keisarilta saamansa lahjat Fa Zhou on kuitenkin vain onnellinen siitä, että Mulan on elossa ja palannut kotiin. Samaan aikaan Kapteeni Shang tulee tuomaan Mulanille tämän unohtaman kypärän. Mulan pyytää häntä jäämään päivälliselle ja Mulanin ihastuttava isoäiti pyytää tätä jäämään ainiaaksi. Mushu ylennetään Fan perheen suojelijaksi ja elokuva päättyy esi-isien isoihin pirskeisiin.Mulanin legenda

Disneyn Mulan perustuu kiinalaiseen runoon nimeltä Balladi Mulanista. Kyseistä runoelmaa käsittelevä blogitekstini löytyy täältä. 

600-luvulla kirjoittu runo on suhteellisen lyhyt. Mulanin Balladista on ensimmäisen kirjallisen version ilmestymisen jälkeen tehty Kiinassa lukematon määrä erilaisia variaatioita. Mulan tunnetaan näytelmistä, elokuvista, sarjakuvista ja kirjallisuudesta.

Disneyn Mulan on hyvin uskollinen alkuperäiselle Balladi Mulanista runolle. Disneyn versiossa on tietysti huumoria ja paljon uusia hahmoja, mutta juoneltaan se on runolle uskollinen. 

Mulanin elokuvateatterilevitys Kiinassa ei ollut itsestäänselvyys. Pari vuotta aiemmin Disney rahoitti Dalai Laman elämästä kertovaa Kundun elokuvaa. Kundunia ei ole koskaan Kiinassa näytetty, koska elokuva kritisoi Kiinan vallanpitämistä Tiibetissä. Eikä Kiinan demokraattinen johto ole hyvää pataa Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman kanssa.

Kiinassa pääsee teatterilevitykseen vain 10 länsimäista elokuvaa per vuosi. Yllättäen Mulan oli yksi näistä elokuvissa. Kiinassa se kuitenkin sai ristiriitaisen vastaanoton ja sitä pidetiin liian länsimaisena kuvauksena Mulanista.

Ironisesti lännessä äärifeministit kritisoivat myös Mulania ja Disneytä siitä, että Mulanin hahmo on alistettu. Olen itsekkin feministi, mutta en tyhmä feministi. Hei haloo!! elokuva sijoittuu muinaiseen Kiinaan, jossa naisen asema oli kaikkea muuta kuin itsestään selvyys. Kun kuulee tuollaista soopaa Disney-tietäjät tuntevat myötähäpeää.Mulan on Kiinassa ollut taistelutahdon symboli. Balladi Mulanista pitkälti kertoo, siitä miten kuka tahansa,  olit sitten mies tai nainen voi olla maalleensa ja perheelleensä kunniaksi. Balladi Mulanista on Kiinalaisittain käänteentekevä runoelma, sillä miten se pohtii naisen ja miehen asemaa ja sukupuoli rooleja. Maassa, jossa perinteinen naisen rooli on muuttunut vapaammaksi vasta viime vuosikymmeninä

Disneyn versio käsittelee enemmän oman identiteetin löytämistä ja sukupuoliroolien murtamista. Se on hyvin edistyksellinen myös Disney-animaationa, koska Disney on animaatiostudiona suhteellisen konservatiivinen. Mulanista lähti käyntiin aktiivisten Disneyn naispäähahmojen voittokulku. Hieman, sitä on nähty aiemmin esimerkiksi Esmeralda Notre Damen Kellonsoittajassa ja Megara Herkuleksessa, mutta molemmissa elokuvissa vahva naishahmo jakoi tilan mieshahmon kanssa. Ilman Mulania meillä ei välttämättä  olisi Urhean Meridaa tai Frozenin Elsaa.

Mulanin tekeminen aloitettiin vuonna 1994 ja Disneyn animaattoreita lähetettiin Kiinaan tutkimaan luontoa, taidetta ja arkkitehtuuria. Animaatiossa esitellään myös Kiinalaisia keksintöjä aina paperista ilotulitteisiin. Mulanin valmistui 1998 ja, siitä tuli suuri kassamagneetti. Se oli vuoden menestynein kokoperheen elokuva heti Ötökän elämää jälkeen. 

Mulan

Mulanin päähenkilö on tietysti Mulan. Elokuva tutustuttaa meidät Mulanin hahmoon heti alussa, kun tämä valmistautuu tapaamaan liitonsolmijaa ja kirjoittaa käteensä lunttilappua. Mulan on hyvin kiintynyt perheeseensä ja varsinkin isäänsä. Kun asiat eivät suju liitonsolmijan kanssa hän häpeää, sitä että ei ole tuonut kunniaa perheelleen. Mulan on urhea, empaattinen ja epäitsekäs. Mulanin päätökseen lähteä isänsä sijasta armeijaan on monia syitä. Hän haluaa suojella isäänsä, vaikka tämä vastustaisi ajatusta. Ehkä liitonsolmijan kanssa koettujen hankaluuksien jälkeen hän ajattelee tuoneensa niin paljon häpeää suvulleen, että ei ole väliä, mitä hänelle tästä edespäin tapahtuu. Elokuvan alussa Mulan yrittää sopeutua Kiinalaiseen perinteiseen naismalliin. Armeijaan liittyminen aloittaa perinteen rikkomisen. Armeijassa Mulan löytää itsevarmuutensa ja sisäisen voimansa. Hänen älykkyytensä pelastaa Kiinan ja empaattisena ihmisenä hän saa soturit, Li Shangin ja keisarin puolelleen. Elokuvan lopussa Mulan ymmärtää, että hänen ei tarvitse sopeutua perinteiseen miehen eikä naisen malliin vaan hän voi olla oma itsensä. Fa Zhou

Mulanin isä Fa Zhou on hyvin lempeä isä-hahmo. Alkuperäisessa Mulanin Balladissa isan kerrottiin kasvattavan Mulania kuin poikaa. Kun Mulan päättää lähteä armeijaan hän kertoo asiasta vanhemmilleen. Isä ei ole mielissään, mutta ei ole myöskään vastaan. Disneyn animaatiossa Mulan ei kerro perheelleen vaan lähtee yöllä salaa. Molemmissa yhteistä on Mulanin ja isän välinen lämmin suhde ja kunnioitus. 

Fa Zhou on kuuluisa armeijassa ja hän on ollut nuorempana legendaarinen soturi. Toisin sanoen Mulan tuottaa kunniaa isälleen miespuolisena soturina, koska hän ei voi sitä naisena tehdä ellei pääse naimisiin. Fa Zhou on lempeä, jämäkkä ja viisas isähahmo. Hän rohkaisee Mulania kulkemaan omaa tietään.


Li Shang

Li Shang on vastaylennetty nuori kapteeni. Hän on tarkka kurista, kunnosta ja käskyjen tottelemisesta. Li Shang on fyysisesti loistavassa kunnossa, kuten armeijakoulutuksen alussa näemme. Shangin empaattisuus näkyy kohtauksissa, joissa hän on yhdessä isänsä Kenraalin kanssa, sekä elokuvan lopussa Mulanin kanssa. Näemme myös Shangin haavoittuvuuden, kun hän huomaa isänsä kuolleen hunnien hyökkäyksessä.

Mushu ja muut huumorintuojat

Mushu on Mulanin huumori-sidekick. Mushu on Fan perheen entinen suojelija, joka on alennettu Kongin soittajaksi. Mushu tuö Mulaniin älykästä huumoria, joka viihdyttää sekä aikuisia ja lapsia. Mushu haluaa Mulanin menestyvän ja pian näiden kahden välille syntyy vahva tunneside. Mulan on hieman sisäänpäin kääntynyt hahmo, johon Mushun olemus tuo mukavaa vastapainoa.Muitaelokuvan hauskoja hahmoja ovat ei-aina-niin-tahdikas isoäiti, sekä kolmen kopla Yao, Ling ja Shien Po. Näistä kolmesta soturista itselleni tuli mieleen kolme muskettisoturia. Armeijaystävykset, jotka ovat yhtä läheisiä kuin veljekset. He kaikki pitävät Pingistä (Mulanista) ja hyväksyvät tämän joukkoonsa. Parasta näissä kolmessa on heidän erilaiset luonteensa. Pieni ja vihanhallinta ongelmista kärsivä Yao, hujoppi, vitsaileva Ling ja Buddhamaisen pyöreä, rauhallinen filosofi Shien Po.


Shan Yu

Elokuvan pahis on hunnien johtaja Shan Yu. Shan Yu täyttää Disney pahiksen saappaat vallan mainiosti. Shan Yu on julma ja sotaisa. Hän haluaa valloittaa Kiinan, koska se on haaste, hän haluaa tuhota Keisarin, koska Keisari hänen silmissään haastoi hänet rakentamalla Kiinan muurin. 
Shan Yu ei sääli ketään ja tuhoaa kaiken tieltään.

Animaatiojälki ja musiikki

Mulanin animaatio tyyli on hyvin kaunista katseltavaa. Animaattorit ovat panostaneet Kiinalaisiin maisemiin ja miljööseen. Animaatiojälki on hyvin yhtenäistä ja on saanut inspiraatiota kiinalaisesta taiteesta. Mulanissa on myös käytetty tietotekniikaa apuna varsinkin suurten ihmisjoukkojen animoinnissa.


                                      Mulan on mielestäni yksi musiikillisesti parhaimmista Disney animaatioista.
Ensimmäinen laulu on Loiston kunniasi saa, joka on hyvin humoristinen ja katsoja ymmärtää heti mistä liitonsolmijan tapaamisessa on kyse.
Heijastus laulun mainitsinkin. Tunnelmaltaan se sopii hyvin Mulanin sen-hetken sisäiseen maailmaan.


                                       

Teistä miehen teen on ehkä kaikkien aikojen Disneyn suosikkilauluni (aika tiukalle menee Prinssi Alin ja tyttö sekä hän- biisien kanssa ;) )


                                        


Teistä miehen teen- Armeijassa Disney tyyliin

On tuli sisällä vailla vertaa. Me liikumme hiljaa niin kuin Kuu

Teistä miehen teen - kertoo itse tarinaa, kuinka Li Shang kouluttaa miehistä huippuunsa hiotun armeijayksikön. Se kuvastaa myös sen miten, Mulanista tulee osa tiimiä, kun hän laulun lopussa kiipeää tolpan huipulle ja hakee nuolen. 

Neljäs Mulanin laulu on Sen neidon vuoksi teen, jossa joukku kulkee kohti vuoria ja laulavat samalla naisten ihanuudesta. Mulan pistää väliin huomautuksia naisten älykkyydestä ja saa huvittuneita katseita takaisin.


                                       


Äänet 

En ole Mulania katsonut englanniksi, mutta ehkä joskus voisin katsoa ihan mielenkiinnosta.
Mulanin suomiversion äänet ovat kyllä ihan parhaimmasta päästä (mitä Disneyn suomiduppeihin tulee).

Heidi Kyrön ääni sopii Mulanille oikein hyvin. En oikein osaa selittää sitä, siinä on tietynlaista haikeutta mitä Mulanin hahmossa on. Seela Sella on tottakai jälleen kerran huippuvedossa isoäidin roolissa. Santeri Kinnunen on kuin luoto Li Shangin ääneksi. Kinnusen ääni kyllä sopii Disney komistuksille. Hän veti myös John Smithin äänen Pocahontasissa. Edesmennyt Disney legenda (sniif) Matti Ranin oli Kiinan Keisarin äääni ja toi Keisariin mukavaa arvokkuutta. Tom Pöysti on Mushun äänenä mainio.Romanssi

Tietyllä tapaa Mulan on virkistävän erilainen verrattuna  Disneyn prinsessa perinteeseen. Sukupuunsa puolesta Mulan ei ole prinsessa, mutta joissa yhteyksissä Mulan lasketaan Disney prinsessojen joukkoon (samaan tapaan kuin esimerkiksi Herkuleksen Megara tai Tarzanin Jane). 
Disneyn prinsessa on hyvin häilyvä käsite ja yleensä kattaa alleen kaikki Disneyn naispuoliset päähahmot.

Mulanin kuitenkin rikkoo prinsessa perinnettä, sillä että elokuvassa ei näytetä suoranaista romanssia. Pikemminkin orastava alku romanssille. Näemme miten Mulan ihastuu Li Shangiin, mutta ei tietenkään voi miehen asussa osoittaa tunteitaan. Elokuvan lopussa Shang tulee Mulanin kylään ja käyttää kypärän palauttamista tekosyynä taas nähdäkseen hänet (aiemmin Keisari on antanut Shangille unohtumattomia neuvoja). Katsojan mielikuvitukseen jää mitä näille kahdelle tästä eteenpäin tapahtuu. 

Toimii

Muistaakseni katsoin Mulanin ensimmäisen kerran videolta joskus vuosien 1998 -1999 väliltä. Olen aina pitänyt, sitä hyvänä elokuvana vaikka se ei mielessäni päässyt yhtä korkealle tasolle, kuin renesanssiajan animaatiot. Mutta täytyy myöntää, että kun katsoin Mulanin joululomalla tätä Blogitekstiäni varten, Disney-tietäjän silmin ja samalla tein tutkimusta Balladi Mulanista runosta Mulanin arvostus on silmissäni noussut hurjasti. Jos aiemmin annoin kolme tähteä nyt annan niitä neljä.

Mulanissa on todella hyvin tasapainottelua draaman ja huumorin välillä eikä kumpaakaan vedetä yli. Se on uskollinen alkuperäiselle tarinalle ja onnistuu olemaan ajankohtainen myös nykymaailmassa. Meitä kaikkia koskettaa Mulanin teema oman tien etsimisestä.Kaikki tämän blogitekstin kuvat ovat Disneyn tekijänoikeuden alaisia

2 kommenttia:

  1. Mulanissa tosiaankin itteäni aina koskettaa tuo Heijastus laulu, se etsintä kuka oikein itse on.

    VastaaPoista