tiistai 26. toukokuuta 2015

Taiteesta ja erityisherkkyydestä


Heippa blogimaailma

Blogiani pitempään seuranneet tietävät, että olen viimaikoina kirjoittanut paljon kiusaamiskokemuksistani.

Kevät-talven aikana tutustuin termiin erityisherkkyys eli hsp (highly sensitive person).
Tein testin ja sain 23/24 pistettä eli aika korkean tuloksen.

Täytyy myöntää, että olin testin suhteen hieman epäilevä aluksi. 
Testi löytyy täältä:


Sitten löysin Youtubesta erityisherkkyys tutkijan Elaine Aronin ohjelman ja voin sanoa kokeneeni eräänlaisen valaistumisen ja ihmetelleeni, sitä miten nainen, joka asuu toisella puolella maapalloa tuntee sisäisen maailmani niin hyvin.

Pähkinänkuoressa erityisherkkyys on hermostollinen ominaisuus. Erityisherkän ihmisen hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista syvällisemmin. Käytännössä se ilmenee syvämpinä aisti ja tunnetason kokemuksina.

Lapsilla erityisherkkyys sekoittuu helposti ujouteen.  Ujous on ennen kaikkea toisten ihmisten arvostelun pelkoa. Voin sanoa olleeni lapsena ujo. Näin aikuisena voin kutsua itseäni introvertiksi, mutta en suinkaan ujoksi.

Intovertti ja ekstrovertti ovat persoonallisuuden muotoja. Ekstrovertti on enemmän ihmisiin suuntautunut ja sosiaalinen. Ekstrovertti monesti puhuu ennen kuin ajattelee (tai samalla) ja introvertti ajattelee ennen kuin puhuu.
Introvertit usein pitävät enemmän itsenäisestä toiminnasta kuin sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Erityisherkistä noin 70 % ovat introvertteja ja 30 % ekstrovertteja. Itse menen introverttien kategoriaan. Keskittymistä vaativissa töissä en pääse parhaisiin lopputuloksiin jos olen muiden seurassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä että olisin täydellinen erakko. Yksinolon jälkeen hakeudun  ihmisten seuraan ja toisinpäin.

Suomalaisia pidetään introverttina kansana. Myös japanilaiset ja monet slaavilaiset kansat ovat ns. introvertti kansoja ja esimerkiksi amerikkalaiset ja etelä-eurooppalaiset ovat enemmän ekstroverttejä. Mielestäni introvertti/ekstrovertti tilanne täällä on noin 50/50. Suomalaiseen kulttuuriin on kautta aikain kuulunut oman ja toisten tilan kunnioitus (olit sitten kuinka sosiaalinen tahansa) mistä johtuu mielikuva rauhallisista, ujoista ja melankolisista suomalaisista.

 Suomalaisista noin viides osa on erityisherkkiä, heitä on sekä introvertteja että ekstrovertteja.

Moni erityisherkkä ei kestä väkivaltaisia ohjelmia.

Game of thrones, walking dead... mitä näitä nyt onkaan pinnalla..niitä en pysty katsomaan järjettömän väkivallan takia. En myöskään pysty pelaamaan väkivaltaisia tietokonepelejä.
Inhoan ohjelmia, joissa nöyryytetään toisia tai katsojana koen myötähäpeää (esim. putous....hyi hitto)

Mielelläni katson esimerkiksi. rikossarjoja. Olen ihan koukussa Bonesiin, CSI:n; Sherlockiin ja moneen muuhun rikossarjaan.
Pidän sarjoista, joissa selvitetään rikoksia, tehdään tutkimuksia ja käsitellään ihmismieltä.

Minun ja monen muun erityisherkän on vaikea katsoa tai lukea uutisia.
Helposti tulen surulliseksi tai vihaiseksi, kun kuulen mitä kaikkea ikävää maailmalla on tapahtunut.

Erityisherkillä on vahva oikeudentaju.

Itsellä oikeudentajuuni liittyvät vahvasti menneisyyden koulukiusaamiskokemukset:Otin huhtikuussa yhteyttä sovittelutoimistoon ja ajatelin lopulta selvittää, mitä kaikkea oli koulukiusaamisen taustalla edellisessä koulussani, jossa joudun todella laajamittaisen kiusan kohteeksi koulunhenkilökunnan ja opettajien taholta.

Ikävä kyllä sovittelua ei syntynyt lainkaan. Ilmoitin, että pystyn keskustelemaan kenen tahansa muun ihmisen kanssa paitsi apulaisrehtorin. Kyseinen rouva tahtoi välttämättä olla paikalla ja ehtona oli, että poistan blogikirjoitukseni.

Minun ehtoni oli, kuka tahansa muu ihminen niin voin harkita tekstieni sensurointia.

Sovittelua, ei sitten syntynyt lainkaan, koska tämä apulaisrehtori tahtoi olla paikalla. 

Sen verran olin viimeisestä paniikkikohtauksesta oppinut, että en enää ikinä ole enkä tule olemaan samassa huoneessa kyseisen naisen kanssa.

Lopputulos ei siis ollut mitä alunperin halusin, mutta olen päätynyt siihen tulokseen, että kaikki mitä olen näiden ihmisten motivaatiosta henkisen väkivallan käyttöön kirjoittanut pitää paikkansa ja myös sen, että kyseinen nainen todella on aikamoinen kontrollifriikki. Koulun johtajana hän olisi helposti pystynyt antamaan kelle tahansa muulle valtuuden sovitella asiaa kanssani. Todennäköisesti hän olisi vaan jatkanut haukkumistani, siitä mihin se pari vuotta sitten jäi.
 Jotkut ihmiset saavat kiksejä toisten lyttäämisestä.

Sellaiset ihmiset, jotka sietävät enemmän stressiä kuin meikäläinen ja katsovat epäopettajamaista käytöstä läpi sormien voivat kyseisessä koulussa viihtyä. Olkoon tämä varoituksena mahdollisille opiskelijoille ihmisen herkkyystasoista riippumatta.

Kiusaavilla opetusalan ihmisillä on varmasti uskomattoman huono itsetunto, kun pahaa oloa täytyy purkaa opiskelijoihin. 

Asioista täytyy puhua niiden oikeilla nimillä, muuten ei tapahdu muutosta suuntaan eikä toiseen.

Erityisherkkä ihminen omaa vahvat aistit. Minä aistin äkkiä toisten ihmisten mielialat. Uupumuksen, vihan, ilon, stressin, ystävyyden jne. Tämä on ollut varmasti yksi syy siihen miksi minulla on aina ollut vaikeuksia sopeutua isoihin ryhmiin.
Opettajana ja ohjaajana suosin pieniä ryhmiä, joissa pystyn keskittymään opettamiseen.

Taiteilijana ja kuvittajana erityisherkkyys pitkälti selittää tapani nähdä värejä ja mielikuvia, sekä tuntea materiaalit. Maalausprosessin aikana en juuri tunne, näe tai kuule mitään ympärilläni.

Minulla on ollut lapsesta asti hyvin rikas mielikuvitus, Aina olen myös säikkynyt helposti. Mikä kuvastaa omaa keskittymiskykyä arjen keskellä. Saatan esimerkiksi töihin kävellessä säikähtää, jos vaikka pyörä ajaa ohitseni.

Hämmennyn myös helposti, jos joudun tekemään montaa asiaa yhtäaikaa. Tuolloin keskittymiskyky herpaantuu ja työn jäljestä tulee huonoa. 

Useimmiten kaikista herkimmät päätyvät taiteellisille aloille. Suomessa esim. Pirkka-Pekka Petelius on erityisherkkä, Muista koomikoista Steve Martin ja olen aika varma, että myös Robin Williams oli hsp.

Kuuluisia tiedemiehiä mm. Albert Einstein, Carl Jung, Charles Darwin ja Sir. Isaac Newton.

Taiteilijoita ja visionäärejä: Leonardo Da Vinci, Dali, Walt Disney ja Vincent Van Gogh

Ohjaajia, näyttelijöitä ja muusikoita: Steven Spielberg, Michael Moore, Nicole Kidman, Woody Allen, Elton John, Bob Dylan, John Lennon ja Barbra Streissand.

Tunnollisuus on myös yksi hsp- ihmisen piirteistä. Moni hsp huomaa äkkiä olevansa people pleaser eli toisten miellyttäjä. Monesti olen elämän varrella ollut riippuvainen toisten mielipiteistä, ehkä liikaakin. Tärkein neuvo, jota voin toisille hsp-ihmisille antaa ja (kaikille muillekkin, joita aihe koskettaa) tulee yhdeltä entiseltä taideopettajaltani ole armollinen itsellesi.

Toisin sanoen, kun tiedostan tämän kaiken pystyn huomattavasti helpommin välttämään hsp-ihmisen sudenkuoppia, eli sellaisia tilanteita, asioita ja ihmisiä, jotka aiheuttavat minulle stressiä tai pahaa oloa.

Tämän ymmärtämisen myötä elämästä on tullut huomattavasti tasapainoisempaa.

"Kevät ihmeitä"
(c) Niina Niskanen
Vesiväri ja tussi

Ylhäällä viimeisin maalaukseni. CT- haasteessa oli toukokuun aiheena oli fairy tale tree eli satupuu

Yksi päivä kävelin töistä ja näin jättimäisen rusakon juoksevan tien poikki. Se oli melkein meikäläisen kokoinen. Aloin, sitten miettimään jos on ihmisen kokoisia jäniksiä niin varmasti on myös keijujen kokoisia jäniksiä.

Siitä tuli tälle maalaukselle inspiraatio. 
Pidän kovasti puista ja puiden halaamisesta.
Tämä(kin) Teemakuun inspis-haasteeseen.

Jos, jotakuta jäi vielä erityisherkkyys kiinnostamaan tässä vielä linkki Elaine Aronin videoon:

Elaine Aron : Talk on high sensitivity
                                            


                                                                Rakkautta ja valoa -N

6 kommenttia:

 1. Hyvä että kirjoitat näistä asioista. Ja paljon asiaa olikin. Aina pitää kirjoittaa oikeilla nimillä ja viedä asioita eteenpäin, niitä kipeitäkin.
  Kaunis,herkkä työ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Esther. Näinhän se on. Eivät asiat muutu mihinkään suuntaan ellei niistä avoimesti keskustella.

   Poista
 2. Keväällä satumetsä kukoistaa, kun lumet eivät haittaa suloisia kulkijoita. Kivaa katseltavaa tämä työsi. :-)

  VastaaPoista
 3. Hyvä että näistä puhutaan :) Opettajana voin yhtyä tuohon että kiusaamista tapahtuu myös opettajien toimesta. Opettajista suuri osa itseni mukaan lukien toistaa samoja käytösmalleja mitä itse on oppinut pienenä. Keskeisintä olisi lähteä näitä malleja kyseenalaistamaan ja uudistamaan. Esim NVC! Nonviolent communication on tosi hyvä menetelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Joni. Aikuisten kiusaaminen ei ole ilmiönä uusi, mutta siitä on vasta viimeaikoina alettu keskutelemaan enemmän. NVC kuulostaa oikein hyvältä menetelmältä. Erityisesti opetusaloilla pitäisi enemmän kiinnittää huomiota ihmisen luontaiseen temperamenttiin. Luonteenpiirteet (sekä itsessä että muissa) ovat niitä asioita, joita ihminen ei pysty helposti muuttamaan tai kontrolloimaan.

   Poista