maanantai 4. marraskuuta 2013

Matka-mandala ja myyttejä


Huomenta!

Maailma näyttää aina uudelta aamuisin. Varsinkin, kun yön aikana on satanut lunta. Pian varmaan näyttää tältä:


Mandalamandayn aiheena on "matka". Ylhäällä oleva mandala on maalattu Kroatian matkalla tänä syksynä.Sitten mytologian oppitunti. Olen mytologianörtti ja luen paljon eri maiden mytologioista. Pidän niin Suomen, Skandinavian, Slaavilaisten kansojen, intiaanien, Rooman, Kreikan ja Afrikan ja monen muun mantereen mytologioista.

Kaksi viimeisintä maalausta pohjautuvat Kreikan mytologiaan.
 Ylhäällä olevan Andromedan tarina on tällainen:

Andromeda oli Etiopian kuningas kefeuksen ja kuningatar Kassiopeian tytär. Minne tahansa menikin Kassiopeia ylisti aina Andromedan kauneutta. Hän sanoi tämän olevan kauniimpi kuin nereidit, merenjumala Poseidonin tyttäret.

Tästä nereidit sisuuntuivat. He kertoivat asiasta isälleen, joka lähetti tulvan tuhoamaan Etiopian rannikkoa. Kuningas ja kuningatar kääntyivät Kreikan kuuluisan Oraakkelin puoleen ja kysyivät tältä neuvoa.

Oraakkeli neuvoi kuningasta ja kuningatarta uhraamaan Andromedan merihirviö Ketukselle.

Niin kaunis Andromeda kahlittiin kalliolle odottamaan julmaa hirviötä. Onneksi paikalle lensi Zeuksen poika, sankari Perseus, joka rakastui Andromedaan heti tämän nähdessään.

Perseus pelasti Andromedan ja he lensivät taivaiden läpi Serifoksen saarelle.

Andromeda, Perseus, Kassiopeia sekä Kefeus löytyvät kaikki yötaivaalta. Andromedan tähdistö näkyy syksyisellä taivaalla tähtisumuna.


Kalypso oli merinymphi. Hän asui leijuvalla Ogygian saarella. Eristyksissä kaukana kaikesta. Kalypsoa rangaistiin ikuisesti, koska hän oli ensimmäisessä jumalten sodassa niin sanotusti pahojen puolella. Kalypso muistetaan Homeroksen odysseia- saagasta. Odysseus rantautui Ogygian saarelle ja eli Kalypson kanssa vuosia yhdessä. Odysseys ei kuitenkaan voinut olla erossa vaimostaan Penelopesta. Hän pyysi äitijumalat Athenea pyytämään ylijumala Zeusta päästämään hänet vapaaksi.
Zeus lähetti sanansaattajansa Hermeen saarelle pyytämään Kalypsoa päästämään Odysseys vapaaksi. Lopulta Kalypso suostui ja Odysseuksen kotimatka alkoi.

Niin.. kreikkalainen mytologia on paljon parempaa (ja mielenkiintoisempaa) viihdettä kuin kauniit ja rohkeat. Ihmissuhteet ovat kyllä yhtä sotkuisia.


Osallistuin Creative everyday - haasteeseen. Eli luovana, joka päivä. Ja tämä haaste pätee marraskuun ajan. Lisää tietoa täällä:


Loppuun vielä hieman kyselyä: Mitä tahtoisit lisää blogiini. Olen suunnitellut piirrustus/maalaus prosessien esittelyä. Kaipaatteko jotain lisää? kuvia, runoja, lisää myytti fakta/fiktioita. Minulle voi lähettää s-postia tai laittaa kommentteja.


Ihanaa päivää
Niina15 kommenttia:

 1. Arvoituksellinen mandala, mieleeni tulee pyörä, joka vie itsekutakin paikasta toiseen.

  VastaaPoista
 2. Näen pyörän jota liikuttamalla saavut seuraavaan matkakohteeseen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mielenkiintoisista myyteistä ja hienoista kuvista.
  Mandalasi näen leijuvan taivaalla suurena leijana, joka kuljettaa sinut aina uusiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Näin pystyt maalaamaan myytit ja kaiken näkemäsi...

  VastaaPoista
 4. Kun on jo matkalla, on matkan keskipisteessä.

  VastaaPoista
 5. Minut mandalasi muoto ja värit veivät Villiin länteen ja olin matkalla vankkureilla hiekan pöllytessä hevosen kavioista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sirokko. Aika jännä juttu. Siellä missä mandalan maalasin oli paljon vanhoja vankkureita. Ne ovat varmaan alitajunnassa vaikuttaneet.

   Poista
 6. Olet tehnyt mandalan metkalla, siis matka-mandala...:D

  VastaaPoista
 7. Ajanratas tuli ensimmäisenä mieleen mandalasta.
  Valoisa kaunis värinen mandala.

  VastaaPoista
 8. kohti määränpäätä näen elämä pyörivän

  VastaaPoista
 9. Matkamandalasi pyörii ja vie uusiin seikkailuihin:) Mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 10. Mandalasi tuo mieleeni ruorin ja matkan ilman muuta, eipä olisi osuvampaa voinut keksiä, kauniisti tehty, kivat värit ja taivas kattona.

  Mytologia on tuttua juttua, mutta kertaus on opintojen äiti:)

  VastaaPoista
 11. Mustiksen tavoin näen mandalassasi ruorin ja siis merimatkan. Kiitos myös muista tarinoista.

  VastaaPoista
 12. Minusta tämä näyttää lentsikan potkurilta, siis matkaa lentäen ja kauas, jossa varmaan kaikki toiveet toteutuvat :) Kaunis piirros.

  VastaaPoista
 13. Sinulle on haaste blogissani: http://tuulentaiat.blogspot.fi/2013/11/haaste.html

  VastaaPoista