tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tulen Mandala eli sisäiset voimat

   

                       Tulen Mandala eli sisäiset voimat
 
Yleensä en blogeissani paljon henkilökohtaisista asioistani kerro, koska pidän oman blogini mieluiten taidepainotteisena kuin niinsanotusti "päiväkirjana".
 
Viimeaikaisten tapahtumien jälkeen aioin hieman tätä periaatettani muuttaa. Kertomalla enemmän maalausteni taustoja ja syntyprosesseja.
 
Koin tässä viime toukokuun aikana täydellisen uupumuksen opiskelujen takia. Opiskelin viriketoiminnan ohjausta kaksi vuotta. Ensimmäinen vuoteni meni suhteellisen hyvin. Viime syksynä koin liikaa väsymystä ja liikaa kiirettä ja aloin tosissani pohtimaan
 
- mitä on hyvä ohjaus?
- millainen on hyvä ohjaaja tai opettaja?
- mitä kaikkea viriketoiminta voi olla?
 
Lähtiessäni opiskelemaan ohjausta ajattelin ja toivon oppivani ohjaamaan asioita, jotka ovat itseäni eniten auttaneet; Luovuus, tekemisen mielekkyys ja se, että ihminen löytää omat sisäiset voimavaransa.
 
Osittain koulutus suoritettiin erilaisilla näytöillä. Sain kaikki näytöt läpi kohtuullisen hyvin arvosanoin. Jokaikisessä näytössä sain kuitenkin aina samaa palautetta siitä että olen "liian luova". Sellainen palaute tuntui itsestäni hyvin typerältä, koska halusin nimenomaan ohjata asioita, joita ylhäällä mainitsin.
 Maalaisjärjellä ajateltuna eikö viriketoiminnan ohjaus ole, sitä että ohjattava ymmärtää osaavansa ja saavansa aikaan? Eikä minun ole ohjaajana mitään järkeä ohjata asioita, joita en itse koe osaavani.
 
Jälkeenpäin minusta tuntui, että ohjaus oli aika sotkuista. Pidin ohjaustoiminnan opiskelusta ja monesta muusta aineesta. Valitettavasti viime syksyn kurssit olivat järjettömän lyhyitä (1-2 viikkoa) ja aina vaihdettiin tekniikasta toiseen. En ollut ikinä virkannut aiemmin elämässäni ja olisin halunnut oppia sen kunnolla. Lopulta virkkaus tuntui pakkopullalta, koska jouduin tekemään syyskuussa aloitetun kurssin tehtäviä vielä hiihtolomalla. Oma sosiaalinen elämä jäi kaiken työmäärän alle.
Nämä asiat, sekä välinpitämätön ja välillä täysin asiaton käytös opettajilta sai minut kirjoittamaan koululle palautteen. Siihen suhtauduttiin hyvin torjuvasti ja se haluttiin"lakaista maton alle". Aloin pitämään asiasta kovaa ääntä, koska tiesin olevani oikealla asialla. Miksi muuten kaksi vuotta kestävällä linjalla yhdessä ryhmässä 4 sairastui uupumukseen ja kaksi heistä lopetti koulun kesken?
 
Yritän kääntää tämän ikävän jupakan itselleni voitoksi. Ehkä nämä nimeltä mainitsemattomat henkilöt pohtivat käyttäytymistään ja siellä puhaltavat ensi syksynä uudet tuulet. En tiedä, enkä halua siihen omalta osaltani enää puuttua.
 
Itseeni sen sijaan voin yrittää vaikuttaa. Viimeistelin juuri elementti-sarjani viimeisen mandalan ja tajusin, miten hyvin kaikki elementit käyvät tähän toukokuussa käymääni "prosessiin". Kai minä olen tiedostamatta maalannut omat tunteeni, niin käy joskus :)
 

 

Aloitin "Maan haltia" mandalalla, koska ole itse maa- merkin alla syntynyt. Palasin huhtikuussa Unkarin matkalta, jossa näin tuttuja paikkoja ja tapasin "unkarin ystäviäni" muutaman vuoden tauon jälkeen. Ajatus kouluun palaamisesta ahdisti ja ajattelin, että jos kukaan ei puutu asioihin minun täytyy itse puuttua.

 

 

"Ilman haltia" on ajatukset. Kirjoitin kaikki itseäni ahdistaneet asiat paperille ja koin sen hyvin helpottavana. Jonkin aikaa mietin lähetänkö palautteen vain enkö lähetä. Lopulta lähetin sen. Palautteeni oli hyvin asiallisesti kirjoitettu, ketään en maininnut nimeltä ja kirjoitin omakohtaisesti.

 

 

"Veden haltia" Mandala kuvaa viimeisiä viikkojani, koska vesi on tunteiden elementti. Jouduin palautteestani kuulusteluun ja olin erittäin järkyttynyt miten huonosti asiaan suhtauduttiin ja itselleni jäi tunne, etteivät vieläkään etene mihinkään. Viikkoon ei tapahtunut mitään. Tulin hyvin vihaiseksi ja lähetin kritiikkini lähes koko koululle. Seuraavalla viikolla olin surullinen, koska osa opettajista väisteli minua käytävillä ja osa opiskelijatovereista kertoi itkusilmässä, miten heillä on ollut samanlaisia tuntemuksia.

 

Seuraavana päivänä jäin sitten sairaslomalle uupumuksen takia (kuten moni muu aiemmin). Tänään sain valmiiksi "Tulen haltian" ja se kuvastaa aikalailla tämän hetken oloani.

Koin olevani rohkea, kun puutuin huonoon käytökseen. Sellainen käytös pelkästään huonontaa ja kiristää ilmapiiriä entisestään. Ainakin sain keskustelua aikaan.

 

 

 

 

Tulta on monenlaista

 

Savua paloa

auringonvaloa

 

Sisäinen hehku

Kipinä

saa asiat liikkeelle

 

Tämän kaiken jälkeen, sen sijaan että unohtaisin kaiken mitä tapahtui. Yritän kääntää negatiivisen palautteen positiiviseksi. Luovuus on yksi omista voimavaroistani. Tällä hetkellä kuvitustaide vetää minua enemmän puoleensa kuin ohjaaminen, mutta luovana ihmisenä pystyn tahtoessani yhdistämään ne. En tahdo myöskään ajatella, että olisin hukannut aikaani. Olin onnekseni ryhmässä, jossa pystyin keskustelemaan avoimesti asioista, koulussa oli myös opettajia, jotka osasivat antaa rakentavaa palautetta ja tapasin ihmisiä, joista on tullut myös ystäviäni.

 

Olen aina uskonut, että jokainen ihminen on luova. Se voi olla vaikka, laulamista tai puutarhan hoitoa. Luovuus on tekemistä mistä nauttii niin paljon, että pystyy saamaan aikaan uutta ja ihmeellistä.

 

Tässä oli syvällinen katsaus mandala/elementti/haltioihin, sekä taiteilijan sisäiseen maailmaan. Voin tällä hetkellä hyvin ja teen itselleni mieluisia asioita.

 

Loppuun vielä siteeraan erästä ystävääni:

 

"Ihmiset pelkäävät muutosta, mutta he eivät ajattele sitä, että muutosta ennen hyvinä pidetyt asiat pysyvät hyvinä asioina myös muutoksen jälkeen. Oli muutos sitten millainen tahansa."

                 

20 kommenttia:

 1. Hieno mandala-sarja! Luovuus on upea lahja ja osaat käyttää sitä taitavasti. Tuntuu ihan käsittämättömältä, että voisi olla liian luova, liian lahjakas. Missään työssä ei voi olla niin. Sehän on vain oppilaitten tai ohjattavien avuksi ja iloksi, että opettaja on luova.

  Hyvä että pidit puoliasi. Mikään ei muutu, jos kukaan ei uskalla sanoa mitään. Voimia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Uuna :) Kiitänpä koko mandalamanday- yhteisöä myös. Se on auttanut paljon, vaikka koko ikäni olen taidetta tehnyt.

   Poista
 2. Hyvä Niina, pidä lippu korkealla. Olet lahjakas ;-)
  Rita

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista Uuna. Luovuus on voimavara ja jos itse vielä päädyn ohjaamaan, haluan saada ihmisistä, sitä luovuutta esiin.

  VastaaPoista
 4. Upea mandala sarjan teit, olet taitava. Töitäsi katselen ihaillen.

  Miten voi olla liian luova? Ja höh!
  Ajatuksesi tuntuvat oikealta, niitä kannattaa puolustaa: "luovuus, tekemisen mielekkyys ja se, että ihminen löytää omat sisäiset voimavaransa."
  Onnellinen se ken ne löytää.

  VastaaPoista
 5. Kauniita olivat ja etenkin tekstisi sai miettimään syvemmin asiaa ja tekemiäsi kuvia. Käyn vielä uudelleen ja paremmalla ajalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taiteen perimmäinen tarkoitus on herättää ajatuksia. Tällä kertaa ajatuksistani syntyi taidetta. Tervetuloa blogiini koska vain.

   Poista
 6. Kauniita on mandalasi ja hienosti analysoit niitä. Luovuus tuntuu pelottavan joitakin ihmisiä. Eräs taiteilijaystäväni nimittäin on törmännyt samaan rajoittavaan näkemykseen erityislasten ohjaajana, pitäisi toimia kirjaimellisesti ohjeiden mukaan eikä soveltaa luovia taitoja. Aika merkillistä ajattelua, liekö kateus takana. Hyvä jos sinulta löytyi voimia vastustaa pinttyneiksi tulleita rutiineja. Oikean asian puolesta kannattaa taistella.

  VastaaPoista
 7. Nämä puhuttelevat mandalat alkoivat elää mieleni matolla.

  VastaaPoista
 8. Upea mandalasarja!
  Minuakin ihmetyttää, että joku olisi liian luova, eikö sitä juuri kaivata sellaisessa työssä, johon opiskelet.
  Kaikkea hyvää ja pysy luovana kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
 9. Sykädyttävät mandalat. Taiteelista ja kaunista.

  VastaaPoista
 10. Kaunis mandala sarja! Ehdottomasti! Kuvasit kiinnostavasti opintojasi ja vaikeuksia siinä..että liian luova?! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se luovuuden kritisointi hassua ala huomioon ottaen. Onneksi en parhaita ominaisuuksiani ala karsimaan huonosti annetun kritiikin takia :)

   Poista
 11. herkkiä kauniita ja moni-ilmeisiä mandaloita. monenlaisia tunteita näkyvissä. luovuutta ja voimaa tulee riittämään. olet hyvin lahjakas

  VastaaPoista
 12. Hieno sarja! Kevyttä, vahvaa, kaunista, taitavia kaaria ja hienoja värejä.
  Voimia jatkoon. Onneksi sinulla on taide.

  VastaaPoista
 13. Wundervoll, gleicht einer zauberhaften Elfengeschichte...
  Liebe Grüsse, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielen danke. Ich bin früchlich das sie meine Elfengeschicte magen :)

   Liebe Grüsse auch
   Niina

   Poista
 14. Kiitos kaikille ihanista kommenteista.
  -Niina

  VastaaPoista